Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

Playoff-sarjaennakko osa 2: ”Leimu tekee maalit kauempaa, me muut vähän lähempää”

Neljännesfinaalisarja KalPan ja Pelicansin välillä pääsee vauhtiin keskiviikkona Kuopiossa. Sarjaennakon jälkimmäisessä osassa otetaan katsaus muun muassa erikoistilanteisiin Pasi Nurmisen, Juha Leimun, Iikka Kangasniemen, Aleksi Rekosen ja Juhani Tyrväisen johdolla.

Kun Liigan pudotuspelejä on ensimmäisen kierroksen päätteeksi pelattu kaksi-kolme ottelua, löytyy pistepörssin kärkikymmeniköstä sellaisia nimiä kuten Miska Humaloja, Matti Kuparinen, Sami Anttila, Jari Sailio ja Matias Sointu. Vaikka otanta on tältä keväältä vielä pieni, ei ole sattumaa, että joukkueiden haalariosaston pelaajat nousevat parrasvaloihin kamppailuvoittoisissa pudotuspelitaistoissa.

Myös Pelicansista löytyy kyseisen kastin pelaajia, joilta voi odottaa onnistumisia pudotuspeleissä. Yksi heistä on laitojen läheisyydessä paljon 1-1-tilanteita voittava Morten Poulsen, joka teki runkosarjan päätösviikolla kaksi maalia ja osoitti tekemisellään olevansa potentiaalinen kevään nimi. Aleksi Rekosesta puhuttaessa muistissa on väkevä viime pudotuspelien HIFK-sarja.

- Kyllä mä ainakin itse koen olevani parhaimmillani ratkaisupeleissä. Kuntoa on haettu kohdilleen ja treenattu juuri näitä pelejä varten. Pysyin onneksi runkosarjan ehjänä, mutta tehopisteitä tuli vähän vaihtelevasti. Nyt on tosipelien aika, ja yritetään pelata kauden parhaat pelit tulevina viikkoina, sanoo runkosarjassa uransa ennätyspisteet (9+10=19) tehnyt Rekonen.

Ykköskenttien taisto

Pelicansin ja KalPan hyökkäysosaston keihäänkärki kestää vertailun mihin tahansa liigajoukkueeseen. Antti Erkinjuntin (9+32=41), Juhani Tyrväisen (14+29=43) ja Vili Sopasen (20+26=46) muodostama trio saa vastaansa KalPan jo pitkään yhdessä pelanneen tutkaparin Janne Keräsen (24+18=42) & Jaakko Rissasen (9+34=43) sekä ketjun täydentävän Jesse Mankisen (18+21=39). Koko edellä mainittu kuusikko sijoittui runkosarjan pistepörssissä 20 parhaan joukkoon.

Laatua ja pisteidentekovoimaa löytyy myös ykkösnyrkkien takaa. Kuopiolaisten kauden suurin yllättäjä, runkosarjassa 39 tehopistettä kiskaissut, Matias Myttynen johtaa joukkueen kakkosvitjaa laidoillaan juonikkaat Tommi Jokinen ja Arttu Ilomäki. Taso säilyy myös alemmissa vitjoissa, joissa Mikko Nuutinen (11) ja Jyri Junnila (9) viimeistelivät kelpo määrän reppuja runkosarjassa.

Pelicansin paidassa uransa ensimmäisiin pudotuspeleihin suuntaava Iikka Kangasniemi pursuaa näytönhaluja. 170-senttinen Kangasniemi on tämän neljännesfinaalisarjan pienikokoisin pelaaja, mutta samalla yksi vaikeimmista pysäytettävistä 1-1-tilanteissa.

- Keskiviikkona aletaan pelata isoista asioista. Tästä eteenpäin on laitettava kaikki peliin ja pelattava mahdollisimman hyvin. Mulla oli tuossa muutama viikko sitten vaikeampia pelejä, mutta runkosarjan loppu alkoi olla taas sitä omaa hyvää peliä, Kangasniemi kokee.

- Olen tietysti muita pienikokoisempi, mutta pystyn vastaamaan siihen hyvin liikkeellä. Kuopion askissa on paljon tilaa, mikä sopii mulle. Jalat liikkeelle ja kädet käymään, pitää pystyä käyttämään omia vahvuuksia.

Pelicansilla ollut vaikeuksia erikoistilanteissa – "Ne pitää saada toimimaan"

Pelicansin murheenkryyni runkosarjassa oli erikoistilannepelaaminen, joka ei ottanut toimiakseen kuin satunnaisina hetkinä. Joukkueelta löytyy tosipeleihin kaksi laadukasta ylivoimaviisikkoa, joissa on sekä laukaisu-uhkaa että pelintekovoimaa. Siniviivalle Pelicansilla on laittaa huippuluokan viivatykit Juha Leimu ja Mikko Kousa, joista ensin mainittu oli viime keväänä Eero Kilpeläisen painajainen pommitettua kolme kiekkoa KalPa-vahdin selän taakse.

- Viime vuotiset on menneitä, turha niitä on sen enempää tässä miettiä, Leimu aloittaa.

- Minun pitää voittaa oma mies hyökkäyssinisellä. Blokkaa laukausta sitten yksi tai kaksi kaveria, niin se pitää voittaa. Kiekko pitää saada maalille asti ja mahdollisesti vielä maalin yläosaan, niin siinä on iso potentiaali tapahtua hyviä asioita. Tukitoimet, kuten maskipelaaminen ja irtokiekot ovat myös isossa roolissa, hän jatkaa.

Leimun mainitsema maalineduspelaaminen näyttelee pudotuspeleissä suurta roolia myös tasaviisikoin. Pelicansin on saatava hyökkäyspäässä trafiikkia maalille ja vastaavasti pidettävä puolustusalueella KalPa kulmissa poissa ykkössektorista. Rekonen peräänkuuluttaa laukaisuhanakkuutta – muiltakin kuin numero yhdeksältä.

- Ei pelkästään Leimun, vaan meidän muidenkin on yritettävä laukoa myös kauempaa, jotta tulisi irtokiekkoja. Mutta niinhän se menee, että Leimu tekee maalit kauempaa, ja me muut vähän lähempää, Rekonen virnistää.

Videopalaverien määrä pudotuspeleissä ja ottelusarjoissa lisääntyy. Alivoimaneliön toiminta ja vastustajan ylivoima ovat ison suurennuslasin alla. Pelicansin alivoima oli runkosarjassa 12. parasta, KalPan viidenneksi.

- Erikoistilanteet ja kaikki muukin katsotaan läpi, mutta nämä pidetään omana tietonamme. Yli- ja alivoimaa käydään läpi paljon yhdessä, mutta keskustelemme asioista myös viisikon tai vastaavasti alivoimanelikon kanssa, ylivoiman erikoismies Leimu selvittää.

Pasi Nurminen korostaa myös jäähykurin merkitystä. Pekka Virran luotsaama KalPa oli runkosarjassa selkeästi rikotuin joukkue ja sen ylivoima oli viidenneksi parasta. Liigassa eniten ylivoimaosumia (14) nakuttanut Keränen ja syöttöpörssin kakkonen Rissanen ovat kuopiolaisten pakkopelin sielu.

- Erikoistilanteilla on aina iso merkitys. Ne pitää saada toimimaan. KalPan kaltaista jengiä vastaan on myös pysyttävä boksista pois, mutta en mä näe, että meidän pitäisi lähteä rikkomaan heitä. Pelataan rehdisti mutta kovaa. Olisi kiva nähdä, että oma ylivoimapeli olisi vähän tuottavampaa kuin runkosarjassa.

Pelicans kamppailuvalmiimpi – riittääkö KalPan kovuus?

Runkosarjassa piste-ennätystään peräti 18 merkinnällä parantanut Juhani Tyrväinen on kotimaisen kiekkosarjan yksi taktisesti älykkäimmistä keskushyökkääjistä. Hän sanoo, että tiivis puolustus on kaiken lähtökohta.

- KalPalla on vähän erilainen pelisysteemi kuin muilla joukkueilla Liigassa. He tykkäävät pitää paljon kiekkoa varsinkin kotijäällään. Meidän pitää olla myös fiksuja pelivälineen kanssa ja kontrolloida sitä, ettei homma mene pelkäksi puolustamiseksi.

Nurminen jatkaa.

- Kyllä heillä pysyy hyvin kiekko hommassa mukana, ja porukka on todella jalkavaa. KalPa pelaa äärimmäisen kovaa paineistuspeliä ja vahvaa hyökkäyspeliä. Kyllä meidän pitää onnistua hyvin pärjätäksemme tässä sarjassa.

Pelicans pelaa ensimmäisen kerran kotonaan perjantaina. Pienemmässä kaukalossa kamppailupelaaminen on suuremmassa keskiössä.

- Uskon, että peli tulee muuttumaan, kun siirrytään sieltä tänne. Meillä on pienempi kaukalo, jossa tilanteet tulevat nopeammin. Luulen, että valmennus tulee painottamaan sitä, että täällä karvataan kovemmin ja aktiivisemmin. Mutta katsotaan, mitä koutsit meille keksii, Tyrväinen hymyilee.

KalPan pelaajamateriaali ei ole kaikista optimaalisin pudotuspeleihin puutteellisen fyysisyyden vuoksi. Pelicansissa löytyy laajalti rosoisuutta ja aggressiivisuutta, esimerkiksi Ben Blood, Stefan Lassen, Taavi Vartiainen sekä Antti Tyrväinen, joka on omimmillaan kamppailujen ja taklauspelin lisääntyessä. Pelicans otti runkosarjassa eniten kahden minuutin rangaistuksia, mutta pudotuspelien sallivampi tuomarilinja voi suosia lahtelaisia.

Tämän kaksiosaisen sarjaennakon kaikkien mainittujen yksilöiden ulkopuolelta iso potentiaalinen ratkaisija on Pelicansin Justin Hodgman. Lähtökohdat ovat monilla pelin osa-alueilla ympäripyöreät. Semifinaaleihin yltävä joukkue on selvillä viimeistään 1. huhtikuuta.

KalPa – Pelicans ensimmäinen näytös Niiralan montussa keskiviikkona 22.3. klo 18.30.

Teksti: Aleksi Salonen