Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

”Kasvoimme viime vuodesta” – Pelicansin runkosarja pakettiin

Pelicansin runkosarja päättyi riemunkiljahduksiin kuudennen sijan ratkettua päätöskierroksella Mikkelissä. Petri Matikainen, Antti Erkinjuntti, Janne Juvonen, Nico Manelius ja Hannes Björninen kertovat vuorollaan ajatuksiaan päättyneestä 60 pelin urakasta.

Pelicansin runkosarja vuosimallia 2016-17 käynnistyi sarjan avausviikonloppuna kahdella suoralla tappiolla ja nollalla tehdyllä maalilla. Kauden kokonaiskuvasta muodostui lopulta tasainen, sillä jo viime kaudella yhteen hitsattu joukkue pystyi välttämään pitkät tappioputket. Lahtelaisten pääkäskijä Petri Matikainen on tyytyväinen runkosarjan antiin.

- Tasaisuus on ehkä parhaiten kuvaava sana. Emme hävinneet kahta peliä enempää peräkkäin, mutta toisaalta emme myöskään yltäneet pidempiin voittoputkiin. Pystyimme selviytymään ne vaikeat hetket, jolloin oli yli kymmenen miestä sivussa. Hyökkääjiä pelasi välillä pakkina ja oli iso määrä nuoria sisässä. Ketjut vaihtuivat paljon – kokonaisuuksia ei oikein löytynyt poissaolojen vuoksi. Sillä tavalla ajateltuna hyvä suoritus, Matikainen summaa.

- Olemme kasvaneet viime vuodesta. Usko omiin asioihin on vankka. Olemme valmennuksessa tänä vuonna reagoineet asioihin nopeammin pahan kierteen katkaisemiseksi, ja siinä myös onnistuimme. Viime vuonna kypsyyttä ei ollut aina niin paljon, eikä ymmärretty niin hyvin toisiamme.

Kuudennen sijan kohtalo ratkesi vasta viimeisellä kierroksella Pelicansin vietyä suoran neljännesfinaalipaikan Ässien nenän edestä. Turkoosipaitojen runkosarjasuorituksen lujuutta korostaa se, että niin yli- kuin alivoima oli Liigan neljänneksi heikointa.

- Tämä on erittäin hyvä huomio, ja on kova juttu olla siitä huolimatta kuuden sakissa. Poissaolot vaikuttivat ennen kaikkea erikoistilanteisiin. Ylivoimassa ei saatu kokonaisuuksia kasaan, kun kuka oli milloinkin pois. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että ne on saatava kuntoon.

"Pitää muistaa nauttia"

Toista kauttaan kapteenin ominaisuudessa Pelicansin joukkoja johtanut Antti Erkinjuntti on Matikaisen kanssa samoilla linjoilla: kuudes sija oli ansaittu.

- Oli tämä paljon tasaisempi kuin viime vuosi. Välillä oli tälläkin kaudella vuoristorataa, mutta saatiin sitä huippua pienennettyä. Kokonaiskuva on hyvä, eteenpäin on menty paljon. Viisikkopelaamisessa meillä ei ollut ongelmia, ja onpahan ainakin tiedossa se, että erikoistilanteissa pitää lähteä parantamaan. Loppu osoitti sen, että vaikka meni vaikeaksi, niin saatiin voitto kaivettua Mikkelistä tärkeimmällä hetkellä.

Pelicans lähti kauteen pitkälti samalla joukkueella kuin viime vuonna. Miehistö vahvistui kauden aikana paluumuuttajilla Justin Hodgmanilla, Antti Tyrväisellä, Mikko Kousalla ja Karri Rämöllä. Joukkueen pukukopissa vallitsee voittava ilmapiiri.

- Mitä olen itse tässä kaksi vuotta ollut, niin tuolla kopissa on tosi hyvä henki. Tämä auttaa myös vaikeiden jaksojen aikana, sillä jaksamme pysyä hallilla positiivisina. Tullaan hommiin aina vähän naama virneessä. On tärkeää muistaa nauttia hommasta, Erkinjuntti sanoo.

Hyvän runkosarjasijoituksen taustalta löytyy mainio maalivahtipeli. Janne Juvonen urakoi yhteensä 46 kamppailua, mikä oli liigavahdeista kolmanneksi eniten Jukureiden Sami Rajaniemen ja Kärppien Jussi Rynnäksen jälkeen. Juvosen torjunnat olivat avainroolissa etenkin syyskaudella pahimman loukkaantumiskurimuksen aikaan.

- Voin olla ihan tyytyväinen runkosarjaani, varsinkin alkukausi oli hyvä. Itselläni oli siinä vuodenvaihteen jälkeen vaikeampi jakso, mutta niin oli koko joukkueella. Silti mun on oltava vastedes parempi. Oon oppinut tällä kaudella paljon itsestäni ja sen, mitä tällä tasolla pelaaminen vaatii. Kuuden joukossa ollaan, ja pelasin suurimman osan peleistä, niin eikös se silloin aika hyvin mennyt, Juvonen kommentoi ja jatkaa:

- Mun ja puolustuksen välinen yhteistyö toimi hyvin. Tietenkin sitä aina toivoisi siihenkin parannusta, ja ehkä joissain peleissä tuli vähän nukahduksia. Pleijareissa kaikki ovat varmasti keskittyneempiä ja jaksavat auttaa toisiaan.

Maalirikas runkosarja

Joukkueen takalinjoilla positiivisin yllättäjä oli Nico Manelius, jonka kiekollinen rauhallisuus oli ottanut silmiinpistävän parannuksen.

- Vuosi on taas tullut lisää, niin se on tuonut lisää rauhallisuutta. Kai siellä jossain määrin on menty eteenpäin viime kaudesta, niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin. Pääsy kuuden parhaan joukkoon oli meidän runkosarjatavoite. Tästä lähdetään tosipeleihin hilaamaan itseämme terävimpään kärkeen.

- Omiin on mennyt liikaa maaleja. Playoffeissa maalien tärkeys korostuu, tulee varmasti paljon maalin pelejä. Vahvalla puolustuspelillä on aina mahdollisuus voittaa, kuuluu Maneliuksen analyysi.

Pelicans päästi eniten (150) maaleja kymmenen parhaan joukkoon selvinneistä joukkueista, mutta verkko heilui myös vastustajan päässä kiitettävällä tavalla, yhteensä 157 kertaa. Joukkueen ykköshyökkäystrio Vili Sopanen (46 p), Juhani Tyrväinen (43 p) ja Erkinjuntti (41 p) ylittivät jokainen 40 tehopisteen rajapyykin, eikä Iikka Kangasniemikään jäänyt kuin pisteen päähän.

Hyökkäyspään eturivin takaa mallikasta tulitukea antoi muun muassa Hannes Björninen 24 pisteellään, mikä on yhdeksän pisteen parannus viime kauteen. Pelicansin oma kasvatti oli J. Tyrväisen ohella joukkueesta ainut, joka pelasi runkosarjan jokaisen pelin.

- Kaikki on kärsivällisen työn tulosta, siitähän tässä on puhuttu jo monta vuotta. Hommia pitää tehdä päivittäin ja nähdä vaivaa sen eteen. Työnteosta ja matkasta nauttimalla se tulee. En ole itse panikoitunut missään vaiheessa, vaan luottanut pitkäjänteiseen työhön. Kun näkee itse menneensä eteenpäin, niin se ruokkii aina lisää, Björninen selvittää.

- Taistelu ja uhrautuminen on siellä pohjalla, siitä mun peli lähtee. Siihenhän koko jääkiekon idea perustuu, kamppailujen voittamiseen. Joukkueen pelin mennessä hyvin myös yksilöt pääsevät esille.

Mikä oli runkosarjan mieleenpainuvin hetki?

Matikainen: Kopissa oli kyllä makea fiilis Jukurit-pelin jälkeen, kun pystyttiin hoitamaan homma kotiin. Se oli vapauttava fiilis, ja näki kyllä jätkistäkin, että huhhuh, nyt on mukava lähteä kohti kevättä.

Erkinjuntti: Tämä viimeisin voitto. Se on nyt päällimmäisenä mielessä. Se kevensi tunnelmaa.

Juvonen: Seuran 20-vuotisjuhlapeli Tapparaa vastaan. Se oli hieno ja vähän erilainen kokemus. Peli päättyi vielä meidän voittoon, niin mikäs sen hienompaa.

Manelius: Se kun Lade tiputti avauskiekon Kärpät-pelissä.

Björninen: Jantusten juhlapeli HIFK:ta vastaan.

Pelicansin Facebookissa on pidetään maanantaina klo 18 live-lähetys, pudotuspelien Pregame show, jossa joukkueen valmennus alustaa Matti Even johdolla keskiviikkona käynnistyvää neljännesfinaalien KalPa-sarjaa.

Teksti: Aleksi Salonen