Mestiksen viime kauden ykköspakki kääntää urallaan uuden sivun – ”Liiga ollut selkeä tavoite”

Kaksi kautta kestäneen Mestis-taipaleensa SaPKon kanssa mestaruuteen päättänyt Casimir Jürgens tuo jo ennestään laadukkaaseen Pelicans-puolustukseen lisää kiekollista osaamista. Hän kertoo liigatasolla pärjäämisen olevan itsestä kiinni.

Ei ole kulunut kuin kuukausi siitä, kun Casimir Jürgensin laukauksen jälkitilanteesta syntynyt maali ratkaisi SaPKolle Mestiksen mestaruuden finaalisarjassa Kiekko-Vantaata vastaan. Mestaruusjuhlinnat ovat takanapäin, ja puolustaja on jo uuden joukkueensa matkassa valmistautumassa ensimmäiseen kauteensa pääsarjatason kiekkoilijana.

- Viime viikon keskiviikkona tulin tähän mukaan, nyt on toinen viikko meneillään. Vei kieltämättä hieman aikaa palautua mestaruusjuhlista. Juhlittiin vähän Savonlinnassa ja sitten käytiin vielä reissussa Espanjassa, kertoo 1+2-vuotisen sopimuksen Pelicansin kanssa solminut Jürgens.

Tapaninpäivänä vuonna 1994 syntynyt Jürgens pelasi nuorena myös käsipalloa isänsä jalanjäljissä, mutta kiekko on ollut miehelle ykkösjuttu jo pienestä pitäen. Äidinkielenään ruotsia puhuva Helsingin IFK:n kasvatti suuntasi helsinkiläisseuran juonioripolkujen ja pikaisen Kiekko-Vantaa-lainan jälkeen Savonlinnaan. Ensimmäinen kausi miesten tasolla SaPKossa, myös Pelicansia vuosia valmentaneen, Pasi Räsäsen alaisuudessa toi Jürgensin pistesarakkeeseen 15 (3+12) tehopistettä.

Lumipallo jatkoi pyörimistään viime kaudella, jolloin tehopisteitä syntyi yli tuplasti enemmän, 38 (9+29) kappaletta. Menneenä keväänä Mestiksen mestaruuden näytöstyyliin voittaneelle SaPKolle ei löytynyt pysäyttäjää pudotuspeleissä, jossa Jürgens nakutti 12 otteluun tehot 2+6=8. Hänet noteerattiin kauden päätteeksi ansaitusti sarjan parhaaksi puolustajaksi.

- Pääsin kauden alusta lähtien hyvin peliin mukaan ja pelasin hyvällä itseluottamuksella. Ehjänä pysyminen ja joukkueen menestys helpottivat tietysti myös omaa peliä. Koko joukkueella oli itseluottamus katossa ja suuret maalimäärät takasivat sen, että pääsin itsekin pisteille.

Kaksi Mestis-kautta tekivät Jürgensille hyvää. Vaatimaton, maanläheinen ja työnteon nimeen vannova puolustaja lähtee seuravaksi hakemaan läpimurtoa liigatasolla.

- Pääsin kunnolla mukaan miesten peleihin ja opin uusia asioita itsestäni ja urheilijana olemisesta. Paljon piti tehdä töitä, ja mestaruus oli paras mahdollinen huipennus SaPKo-ajoille. Oli hienot kaksi vuotta Savonlinnassa, mutta ei minuun savolaisuus ehtinyt tarttua, Jürgens hymähtää.

- Ei ole missään nimessä kaduttanut, että lähdin Mestiksen kautta hakemaan vauhtia Liigaan. Se oli selkeä suunnitelma, että parin Mestis-kauden jälkeen lähden yrittämään Liigaan ja toivottavasti saan nyt paikkani lunastettua.

Vahvuudet kahden suunnan pelissä

Jürgensia on kehuttu esimerkilliseksi jääkiekkoilijaksi, mistä kertoo myös se, että hän tuurasi SaPKo-kapteenina osan viime kaudesta.

- Ei mulla mielestäni mitään erityisiä johtajan ominaisuuksia ole. Yritän vain tsempata kavereita ja luoda henkeä joukkueen sisällä.

Jürgens on saanut Räsäseltä vihiä siitä, millaiseen paikkaan puolustaja on tulossa. Pelicansilla on Jürgensin mukaan kasassa potentiaalinen ryhmä nuoria ja innokkaita kavereita.

- Mitä olen vähän sivusta katsonut, niin täällä on menossa homma oikeaan suuntaan. Tämä on hyvä organisaatio, jossa tehdään paljon töitä kovalla vaatimustasolla. Minulla mahdollisuus saada täällä vastuuta ja näytönpaikka, jonka kautta edetä uralla eteenpäin. Pärjääminen on sitten ihan itsestä kiinni, "Casse" puntaroi ja jatkaa ominaisuuksistaan:

- Olen kokonaisvaltainen ja hyvä kahden suunnan pelaaja - teen paljon hommia molempiin suuntiin. Pyrin olemaan kova omalla alueella, tukemaan hyökkäyksiä ja tuomaan apuja myös sinne hyökkäyspäähän. Viime kaudella tuli hyvin pisteitä, ja toivottavasti pystyisin jatkamaan niiden tekemistä.

Myös alkava kesä on uudenlaista aikaa Jürgensille, sillä Mestiksessä ei ole ohjattua kesäharjoittelua.

- Mestiksessä joutuu omatoimisen kesän johdosta käymään vähän töissä, mutta nyt saa keskittyä täysipainoisesti treenaamiseen. Se helpottaa paljon, kun ei tarvitse miettiä muita asioita.

- Kesä menee varmaankin Helsingissä, mutta pitäähän sitä mökillä käydä kalastelemassa. Katsotaan, jos ehtisi ulkomaillakin pyörähtää.

Selvitetään vielä yksi monien mieltä askarruttanut asia: Oletko sukua selostajalegenda Pepe Jürgensille?

- Heh, et ole ensimmäinen, kuka tätä kyselee. Hän on äitini pikkuserkku, eli sukua ollaan.

Teksti: Aleksi Salonen