Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

Mustonen tuo Pelicansiin vauhtia ja ratkaisuvoimaa – ”Haluan olla johtava pelaaja”

Kahden vuoden sopimuksen lahtelaisseuran kanssa solminut Aleksi Mustonen on profiililtaan nyky-Pelicansin näköinen pelaaja. Liukasliikkeinen veijari tavoittelee joukkueesta isoa ruutua.

Kitkerän pettymyksen kevään pudotuspeleissä kokenut Pelicans aloitti valmistautumisen kauteen 2017-18 vapun jälkeisenä tiistaina. Ilveksestä uutena kasvona joukkueeseen liittyneellä Aleksi Mustosella, 22, ei ole ollut sopeutumisessa ongelmia, sillä pukukopissa on Jokereiden kasvatille monta tuttua pelaajaa.

- Hommat ovat lähteneet mukavasti liikkeelle. Joukkueessa on hyvä ilmapiiri ja jokaisella on järki kädessä. Kun on nippu hyviä ja fiksuja äijiä, niin hallille on aina kiva tulla tekemään hommia. Valmennuksella ja pelaajilla on selkeästi tiedossa, mihin suuntaan juttua viedään, Mustonen aloittaa ja jatkaa:

- Olin Tyrskyn kanssa samaan aikaan Ilveksessä ja Jokereissa, jossa tutustuin myös Kousaan. Tuttuja ovat myös Kangasniemi, Manelius, Rekonen ja Björninen. Vielä kun en kaikkia tunne, niin olen vähän hiljaisempi, mutta kun pääsen kunnolla joukkueeseen sisään, niin juttua kyllä tulee.

Vasta reilun viikon Lahdessa asuneella Mustosella ei ole vielä juurikaan kosketuspintaa uuteen asuinkaupunkiinsa.

- Jonkin verran olen käynyt keskustassa pyörimässä. On tämä vähän skidimpi kuin Tampere tai Helsinki, mutta menee näinkin, hän virnistää.

Mikä sitten painoi vaakakupissa Mustosen siirtopäätöksessä? Viime kaudella uransa ennätyspisteet (12+16=28) tehtailleella hyökkääjällä olisi varmasti löytynyt ottajia muuallakin.

- Tuntui, että tämä on paras paikka kehittyä ja täällä on mahdollisuus päästä pelaamaan paljon. Valmennuksen ja pelaajien kanssa jutellessa on käynyt selväksi, että täällä on ihan loistavat puitteet. Vaikutuin asiasta heti kun tulin ensimmäistä kertaa hallille. Täällä on pelaajien hyvä olla.

- Toivottavasti saisin ison roolin ja pystyisin lunastamaan sen. Haluan olla johtava pelaaja ja näyttää valmennukselle, että he voivat luottaa minuun.

Tavoitteet Leijonissa

Mustonen oli juniorivuosinaan tuttu näky maajoukkueen kaikissa ikäluokissa U16:sta aina U20:een asti. Kirkkaimmat muistot ovat vuodelta 2014 U20-kisoista Malmöstä, jossa Mustonen oli Suomen mukana juhlimassa maailmanmestaruutta. Keväällä 2013 hyökkääjä johdatti kapteenin C-merkki rinnassaan U18-maajoukkueen pronssille Sotšin MM-kisoissa.

- Niitä aikoja muistelee aina lämmöllä. Kisat olivat mukavia tapahtumia, ja olin etuoikeutettu, kun sain olla joukkueissa mukana ja usein vielä kapteenistossa. En vaihtaisi pois mistään hinnasta.

- A-maajoukkue on totta kai yksi tavoitteistani. Siihen tähdätään, että vielä joku päivä olen siellä.

Pienikokoinen (175 cm/75 kg) luistelukone otti ensimmäiset kosketukset liigakiekkoon syksyllä 2012 Jokereiden paidassa, jossa kertyi vajaan kahden kauden aikana vain 11 ottelua. Alkuvuodesta 2014 hän siirtyi vastuun perässä Ilvekseen, jossa vierähti lopulta kolme kokonaista kautta mukavin pistemäärin (27, 24, 28). Menneen kevään pudotuspeleissä verkko heilui kolmesti. Tasaisuuden puute on kuitenkin jäänyt kaivelemaan nuoren miehen mieltä.

- Elin Ilveksessä hienoa aikaa. Jokainen kausi lähti hyvin liikkeelle, mutta hyvä vire jäi vähän piippuun jossain vaiheessa. Haluan henkilökohtaisesti parantaa paljon. Potentiaalia on paljon enemmän kuin mitä olen nyt näyttänyt, Mustonen lataa.

"Ei koskaan arvannut, mitä sieltä tulee"

Niin keskus- kuin laitahyökkääjänäkin viihtyvä Mustonen on suorassa luistelussa yksi sarjan nopeimpia. Hän on ominaisuuksiltaan juuri sellainen pelaaja, joita Pelicans miehistöönsä haluaa ja johon myös katsojan on helppo samaistua.

- Pelicans saa minusta pienikokoisen ja vikkelän pelaajan, joka ei anna koskaan periksi. Olen hyvä hyökkäyspäässä - luon maalipaikkoja, uskallan pitää kiekkoa ja teen maaleja. Näitä asioita ainakin itseltäni odotan.

Mustonen muistaa hyvin pelit Pelicansia vastaan kahdelta viime kaudelta. Hän kuvailee joukkueen edesottamuksia arvoituksellisiksi.

- Heh, koskaan ei osannut arvata, mitä sieltä tulee vastaan. He saattoivat tulla kovaa tai rauhallisemmin, mutta oli joka tapauksessa pirun kova vastus.

Joukkueen kesäharjoituksissa jatketaan viime kesänä hyväksi havaittua pienryhmissä harjoittelua, mikä on myös Mustosen mieleen.

- Koutsit ovat lähempänä ja pystyvät opettamaan paremmin, joten tämä on ehdottomasti hyvä asia. Voimaa olisi tarkoitus hakea joka puolelle kroppaa. Katsotaan, jos on jotain heikompia kohtia, niin vahvistetaan niitä vielä enemmän.

Pelaajat suuntaavat tuttuun tapaan juhannuksen jälkeen viisi viikkoa kestävälle omatoimijaksolle. Mitä muuta Mustosen kesäsuunnitelmiin kuuluu kuin treeniä?

- Sitä en ole vielä päättänyt, en ole kauhean hyvä päättämään asioita näin etukäteen. Viime vuonna kävin Ruisrockissa, ja sinne tulee lähdettyä ehkä tänäkin kesänä. Mökkeily on aina varma kortti.

Teksti: Aleksi Salonen