Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

Playoff-sarjaennakko osa 1: ”Yritämme löytää joukkueelle keinot kovavauhtista KalPaa vastaan”

Suoran neljännesfinaalipaikan saavuttanut Pelicans aloittaa pudotuspeliurakkansa tulevana keskiviikkona Liigan runkosarjassa kolmanneksi sijoittunutta KalPaa vastaan. Pohjustamme sarjaa kahdessa eri osassa, joista ensimmäisessä ääneen pääsevät Pasi Nurminen, Iikka Kangasniemi, Juha Leimu, Pasi Puistola ja Karri Rämö.

Runkosarjassa kuudenneksi itsensä taistellut Pelicans käynnisteli koneistoaan torstaina Isku Areenan uumenissa kahden ansaitun vapaapäivän jälkeen. Kaikkiaan yhdeksän päivän pelitön tauko oli lahtelaisille kuin lottovoitto, sillä Pelicans pelasi edelliseen seitsemään päivään neljä peliä.

Keskiviikkona on kuitenkin jo tosi kyseessä, kun kiekko putoaa ensimmäistä kertaa Niiralan montun jäähän ottelusarjassa KalPa - Pelicans. Jottei totuus pääsisi unohtumaan, Pelicans veti torstaina ja perjantaina tiivisvauhtiset viisikkoharjoitukset sopivan pitkillä palautuksilla. Harjoituksissa viiletti yhteensä viisi kentällistä hyökkääjiä, neljä puolustajaparia ja kaksi maalivahtia. Näyttäisi siltä, että joukkue on pääsemässä pudotuspeleihin parhaalla kokoonpanollaan.

- Aiemmin viikolla vähän huilattiin ja nyt on alettu tehdä kovasti töitä fysiikan kanssa sekä ladattu konetta valmiiksi. Treeneissä aletaan hiljalleen mennä peliä kohti ja virittää tekemistä siihen suuntaan, että kohta mennään, tunnelmoi Pasi Nurminen työpöytänsä ääressä perjantai-aamupäivänä.

Kohtaamiset runkosarjassa

Pelicansin edellisen kauden surkea 0-4-runkosarjarekordi KalPaa vastaan sai jatkoa kuluvan kauden kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa: kuopiolaiset jättivät vastustajansa maaleitta 2-0 ja 5-0. Kolmannen osan maalintekokilpailu (6-4) meni vielä Kuopiossa KalPan nimiin, mutta Pelicans näytti runkosarjayllättäjälle viimeisessä koitoksessa kaapin paikan 4-0-kotivoitolla. Onko näillä peleillä sitten enää merkitystä pudotuspelisarjaan lähdettäessä?

- Eihän se missään nimessä hyvä juttu ole, että ne menivät noin päin. Kyllähän KalPan runkosarjan kolmostilakin kertoo, että he lähtevät ennakkosuosikkina tähän sarjaan, sanoo Nurminen riisuessaan samalla luistimia jalastaan.

Tapansa mukaan viimeisten joukossa jääharjoituksista poistuva Iikka Kangasniemi ei puolestaan laske mitään painoarvoa aiemmille välienselvittelyille.

- Tosipelit alkavat nyt - ei runkosarjan peleillä ole mitään merkitystä. On uusien koitosten aika.

Monipuolinen, paljon eri variaatioita sisältävä Pelicansin pelitapa joutuu kovaan testiin KalPaa vastaan. Runkosarja sujui joukkueelta ilman pelillisiä notkahduksia.

- Me yritetään tehdä parhaamme ja löytää joukkueelle keinot selvitä kovavauhtista KalPaa vastaan, joka on tällä osa-alueella ylivoimaisesti sarjan paras joukkue, Nurminen laukoo.

Joukkueilla on historiaa myös viime keväältä, kun vieraissa aloittanut Pelicans vei pudotuspelien ensimmäisen kierroksen paras kolmesta -sarjan nimiinsä voitoin 2-1. Myös tänä keväänä kotiedun saava KalPa jakoi runkosarjassa 64 pisteellä parhaan kotijoukkueen tittelin Tapparan kanssa. Varsinaisella peliajalla tappioita tuli vain neljä.

- He tekivät runkosarjassa asioita paremmin ja pääsevät sen takia avaamaan tämän kotona. Seitsemän pelin sarjasta yleensä parempi menee jatkoon. Kyllä me yritetään keskittyä ihan peli kerrallaan tähän hommaan, Nupe tuumaa.

Maalivahdit parasta A-luokkaa molemmissa kenttäpäädyissä

Janne Juvonen sekä kesken kauden Pelicansiin palannut Karri Rämö muodostavat yhden pudotuspelikevään tasavahvimmista ja luotettavimmista maalivahtiduoista. Juvonen kantoi runkosarjassa päätorjuntavastuun 46 pelillään, mutta Rämö torjui viimeisestä yhdeksästä kamppailusta seitsemän. Maalivahtipeluutus on Nurmisen mukaan vielä auki.

- Siitä ei ole vielä tietoa. Molemmat ovat tällä hetkellä ihan helvetillisessä lyönnissä.

Kuudella kaudella NHL:ssä torjunut Rämö sai pitkän pelaamattomuuden jälkeen arvokasta pelituntumaa runkosarjan lopussa, mutta paras vire on Pelicansin onneksi vasta tulossa. Veräjänvartijalla on joukkueeseensa vankkumaton luotto.

- Runkosarjan loppu meni omalla kohdallani ihan kohtalaisesti. Voitoista pelattiin joka ilta ja otettiin myös tärkeitä pisteitä. Pystyn kuitenkin vielä parantamaan paljon, juttelee Rämö, joka muistetaan maagisista otteistaan Avangard Omskin maalilla KHL:n pudotuspelikeväänä 2012.

- Näihin peleihin mentäessä vanhan klassisen työnteon merkitys korostuu ja peli tulee muuttumaan runkosarjasta. Meidän pitää olla kärsivällinen, tehdä oikeita asioita ja paiskia yhdessä duunia. Parempi voittaa - näin pitkässä sarjassa ei jää jossitteluille sijaa. Yritetään elää hetkessä, eikä ajatella tulevaa.

KalPan itseoikeutettu ykkösmaalivahti on Eero Kilpeläinen, joka pelasi loukkaantumisen takia runkosarjassa vain 35 kamppailua. Vaihtopenkin puolella peliaikaa kärkkyy slovakkitulokas Denis Godla, mutta vain täysromahdus söisi Kilpeläisen paikan kuopiolaisten ykköstorjujana.

Viime kevään sarjassa Juvonen otti Kilpeläisestä hienoisen niskalenkin. Lähtökohdat povaavat maalivahtien taistelusta tasaista myös tällä kertaa.

Monipuolinen Pelicans-puolustus vastaan liikkuva KalPa

Lahtelaisille mieluinen uutinen on se, että viisi viimeisintä runkosarjan peliä vamman vuoksi huilannut Mikko Kousa on jälleen täydessä harjoittelukunnossa. Kousalla (51) on Pelicans-puolustuksen toiseksi eniten pudotuspeliotteluja Pasi Puistolan (71) jälkeen, kun niitä on koko pakistolla 225. KalPan takalinjoilla ei ole pudotuspelikokemusta kuin 72 pelin verran, ja näistä 50 on Jussi Timosen vyöllä.

Seuratasolla yhden Suomen ja kaksi Ruotsin mestaruutta voittanut Puistola, 38, tuo pudotuspeleissä joukkueen pukukoppiin arvokasta voittamisen kulttuuria. Pelicans on viimevuotista kypsempi ja valmiimpi ratkaisupeleihin.

- Tämä on silti edelleen aika monelle pelaajalle uusi tilanne, sillä monella ei ole kovin montaa pleijaripeliä takataskussa. Viime kaudesta saatu kokemus voi auttaa nyt, ja eihän se kovin kaukana ollut silloinkaan. Vuoden kokeneemmassa joukkueessa pitäisi olla ainakin intoa riittävästi, Puistola arvioi.

Turkoosipaitojen peräpäästä löytyy erikoistilanneosaamista, fyysisyyttä, kokemusta - pitkälti kaikkea. Puolustajarotaatio on pitkästä aikaa laaja, sillä kolhut vaivasivat Pelicansin takalinjoja runkosarjan lopulla.

- Näen, että meillä on kaikki tarvittavat palikat kasassa. Aistin, että meillä on kopissa hyvä henki, ja jokaisen pitää hyväksyä se rooli mikä annetaan. Kuten sanoit, puolustus on hyvä sekoitus kaikkea. Uskon, että tästä tulee hyvä, lahtelaispuolustuksen nestori jatkoi.

KalPan hyväjalkainen puolustus on kuopiolaisten etu isossa kaukalossa. Peräpäätä johtaa läpimurtopelaaja Niko Mikkola, 20, joka pelasi talvella ensimmäiset maaottelunsa EHT-Leijonissa. Ylivoimassa siniviivalla vastuuta kantavat Juuso Riikola (6+19) ja Joonas Lyytinen (8+16), jotka viimeistelivät runkosarjaan kelpo tehopisteet. Niin sanotun pelaavan puolustuksen ainoa rightin pelaaja on Santeri Lukka, joka oli joukkueiden runkosarjakohtaamisten pistekunkku tehoilla 1+4=5. Nimilistaa koristaa myös täksi kaudeksi Kuopioon siirtynyt Eetu Sopanen, mutta hän ei ole marraskuun jälkeen pelannut peliäkään.

Puolustusalueen puolustuspelaaminen on Pelicansin onnistumisen keskiössä Kuopion "lentokentällä". KalPa liikkuu ja kierrättää kiekkoa hyökkäysalueella aktiivisesti, mikä vaatii vastustajan puolustavalta viisikolta erityisen saumatonta ja kurinalaista yhteispeliä.

- Joo, siellä on isompi kaukalo, mutta sillä ei juurikaan ole ainakaan itselleni väliä. Sama se on puolin ja toisin, kun reissataan Kuopion ja Lahden välillä. Kuopiossa pitää puolustaa kärsivällisesti ja sitkeästi, painottaa Juha Leimu, ja muun muassa hänen ajatuksia kuullaan lisää alkuviikosta julkaistavassa toisessa sarjaennakossa.

Teksti: Aleksi Salonen

Pelicansin Facebookissa pidetään maanantaina klo 18 live-lähetys, pudotuspelien Pregame show, jossa joukkueen valmennus alustaa Matti Even johdolla keskiviikkona käynnistyvää neljännesfinaalien KalPa-sarjaa.