Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

Tehokausi ei tullut Kangasniemelle yllätyksenä – ”Pisteitä olisi voinut tulla enemmänkin”

Pelicansin Iikka Kangasniemi oli yksi viime Liiga-kauden sensaatioista, vaikka tykkikausi ei miestä itseään yllättänytkään. Terveenä pysyessään hän uskoo pelaavansa ensi kaudella vieläkin korkeammalla tasolla.

Viime kauden ennakkoarvioissa ei kovinkaan moni – jos kukaan – osannut povata Pelicansiin siirtynyttä lupaavaa Iikka Kangasniemeä Liigan pistepörssin top 25:een. Syksyn suvereenit peliesitykset tekivät Kangasniemestä kuitenkin Liiga-syksyn puhutuimman nimen, eikä lennokas vire kokenut isoja notkahduksia missään vaiheessa. Kangasniemi sijoittui lopulta 47 ottelun 39 (10+29) tehopisteellään pistepörssissä sijalle 21.

- Viime kaudesta jäi erittäin hyvä maku omalta osalta. Sain pelata omilla vahvuuksillani juuri niin kuin ennen kauden alkua ajattelinkin. Pari loukkaantumista tuovat pienen miinuksen, mutta niistä on selvitty, ja ei auta kuin jatkaa ensi kaudella samalla lailla, Kangasniemi aloittaa ja jatkaa virne kasvoillaan:

- Pitää sitten ensi kaudella rikkoa tuo 40 pisteen raja.

Konkurssiin ajautuneesta Espoo Bluesista Lahteen muuttaneella 22-vuotiaalla hyökkääjällä oli vankkumaton luotto omiin kykyihinsä jo ennen kauden alkua.

- Ei tuo pistemäärä itse asiassa mua yllättänyt. Tiesin, että pystyn pelaamaan noin hyvällä tasolla. Pisteitä olisi voinut tulla vieläkin enemmän, jos olisin onnistunut omissa paikoissa vähän tehokkaammin.

Syksyn vierasotteluissa SaiPaa ja Jukureita vastaan sattuneet loukkaantumiset söivät Kangasniemen runkosarjasta 13 peliä. 170-senttinen ja 70-kiloinen hyökkääjä tiesi joutuvansa kovemman kohtelun kohteeksi tehosuonen auettua.

- Totta kai siinä vaiheessa otetaan tarkemmin, kun huomataan, että tuolla kaverilla kulkee. Silloin pitää itse olla vielä yhden askeleen vastustajaa edellä. Mutta en mä kokenut joutuneeni mitenkään suuremmin suurennuslasin alle.

Loukkaantumiset eivät Pelicansin onneksi vieneet joukkueen neljänneksi parhaan pistemiehen pelihuumoria.

- Ensimmäinen loukkaantuminen tuli juuri silloin, kun olin hyvässä lennossa. Silloin harmitti aika paljon, mutta noitahan tulee väkisinkin joskus. Niistä pitää vaan selvitä ja pystyä jatkamaan korkealla tasolla myös sen jälkeen, Kangasniemi sanoo.

Viihdettä yleisölle

Pelicansin nuorisokentässä Miska Siikosen ja Kimi Koiviston kanssa tehoja mättänyt Kangasniemi on ensi kaudella ketjukavereidensa tapaan uudessa tilanteessa nousseiden ennakko-odotusten valossa. Virtuoosimainen luistelija ja mailataituri luottaa omiin vahvuuksiinsa – ja miksei luottaisi.

- Treenaan tässä nyt ensin kesän hyvin, ja pelaan taas rennosti omilla vahvuuksilla. Mailaa on turha lähteä puristamaan ja jännittämään, silloin hommasta ei ainakaan tule mitään. Viime kaudellakin annoin vain mennä, kokeilin ja tein kentällä omia juttujani. Sillä tavalla niitä tehojakin syntyi.

- Jos pysyn ensi kauden ehjänä, niin sitten voi tulla aika kovaa tulosta. Pitää olla tikissä heti kauden alussa, Kangasniemi laukoo.

Kangasniemen kaltaisia pelaajia, jotka kykenevät henkilökohtaisilla ratkaisullaan etenemään maalipaikkoihin ja luomaan lähes vaihdosta toiseen ketjukavereilleen ykkössektorin maalintekopaikkoja, ei ole Suomessa jonoksi asti. Pelicansin päävalmentaja Petri Matikaisen kommentti tammikuisessa lehdistötilaisuudessa osui ytimeen: "Tämä on meidän sirkus ja sen tirehtööri on Iikkuli Kangasniemi".

- Heh, kyllä mä haluan ihan tarkoituksella viihdyttää yleisöä. Se ei ole välttämättä aina niin tehokasta, mutta kyllä se ihan riittävän tehokasta on. Joskus tulee tehtyä jotain pieniä kikkoja, jotka ovat välillä vähän turhiakin.

Onko ensi kaudelle takataskussa uusia taikatemppuja?

- No, sen näkee sitten. Niitä tulee, jos on tullakseen. Kannattaa tulla katsomaan pelejä, hän vastaa hymyillen.

Suomessa joukkueet lähestyvät peliä pelitapa edellä, mutta myös taitaville yksilöille annetaan tilaa toteuttaa itseään.

- Hyökkäyspäässä saan pelata omalla tyylilläni ja siellä on pitkälti vapaat kädet, mutta puolustusvelvoite pitää hoitaa kunnialla, ettei soi koko ajan omissa. Omasta mielestäni olen sen ihan hyvin hoitanutkin.

Kesätreeneissä pääpaino vahvuuksissa

Pelicansilla on tällä hetkellä menossa viimeinen yhteinen kesätreeniviikko ennen omatoimiharjoittelujaksoa. Kangasniemi harjoittelee kesän pääosin itsekseen Helsingissä.

- Joo, välillä saatan tosin treenata Espoon ajoilta tutun Tiivolan (Peter, pelaa Lukossa) kanssa.

Huipputasolla pelaaminen vaatii myös kesän omatoimisella suunnitelmallista harjoittelua yhdistettynä riittävään lepoon. Jokaista ominaisuutta ei voi kehittää yhtä aikaa, joten Kangasniemi keskittyy vahvuuksiensa terästämiseen.

- Kyllä se vaatii kesällä tosi paljon hommia. Sun pitää tietää, että mitä teet milloinkin. Sellainen päätön treenaaminen, missä ei ole mitään päämäärää, sellainen ei kehitä. Mennään kovaa mutta fiksusti.

- Pääpaino on edelleen vahvuuksien kehittämisessä. Haluan tulla entistä nopeammaksi ja räjähtävämmäksi. Tietysti heikkouksiakin pitää parantaa, mutta jos on tuollainen vahvuus kuin minulla, niin sitä kannattaa entisestään hioa.

Kangasniemi kaipaa vielä runkoonsa lisää massaa, mutta hän ei ota asiasta painetta.

- En mä nyt tässä mitään kymmentä kiloa ajatellut ottaa. En ole tarkkaa miettinyt, mutta ei painoa ihan hirveästi tarvitse saada lisää. Sitä tulee sen verran kuin on tullakseen.

- Olen katsonut viime aikoina ruokavaliotani aika paljon. Pitää syödä tarpeeksi, että saa tarpeeksi energiaa treeneihin. Sen avullahan sitä massaakin tulee.

Teksti: Aleksi Salonen