Keskiviikko 2.9. 18:30 VS.

Uhrautumisellaan esimerkkiä näyttävä Björninen ei pelkää mustelmia – ”Se tulee selkäytimestä”

Syksyllä kahden vuoden jatkosopimuksen kasvattajaseuransa kanssa tehnyt Hannes Björninen on ollut kuluvalla kaudella Pelicansin kolhituin pelaaja. Hän on silti yksi neljästä Pelikaanista, jotka ovat pelanneet kauden jokaisessa ottelussa.

Jos liigakiekkoilijoiden joululoma oli tänä vuonna poikkeuksellisen lyhyt, ei myöskään vuodenvaihde tarjonnut ylimääräisiä vapaita. Pelicans huilasi lauantain ja sunnuntain, mutta arki koitti jo vuoden toisena päivänä kaksiosaisen jääharjoituksen parissa.

Hannes Björninen poistui maanantaina kaukalosta tuttuun tyyliinsä viimeisten joukossa. Pelicans-hyökkääjän vuosi vaihtui rauhallisissa tunnelmissa.

- Ei muuta kuin uutta vuotta kohti - ilman mitään uuden vuoden lupauksia. Ne eivät ole olleet mun tapaisia, Björninen aloittaa.

Pelicansin pelaavaan kokoonpanoon on saanut tällä kaudella nimensä yhteensä 38 pelaajaa, mikä on HIFK:n ohella eniten kaikista Liiga-joukkueista. Björninen, Aleksi Rekonen, Juhani Tyrväinen ja vuoden alkajaisiksi parrastaan luopunut Marko Pöyhönen ovat Pelicansista ainoat täyden 35 pelin teräsmiehet.

Periksi antamattomaan kamppailuun pelinsä perustavasta Björnisestä on tullut tuttu näky kiekkojen blokkaajana niin tasakentällisin kuin alivoimalla. Kumilätkästä tulleiden mustelmien lisäksi Björninen on joutunut kuluvalla kaudella useiden sääntöjen vastaisten taklausten kohteeksi.

Rikkeiden top kolmoseen menevät SaiPan Saku Salmisen ja Ilveksen Marcus Fageruddin ajamat polvitaklaukset sekä Tapparan Jukka Peltolan hyppytaklaus, joka kohdistui Björnistä päähän Pelicansin 20-vuotisjuhlaottelussa.

- Iskuja tulee aina, mutta onneksi ei ole mitään pahempaa sattunut. Vakavammilta on selvitty, ja toivottavasti sama jatkuu myös tulevaisuudessa, Björninen sanoo.

- Se tietenkin aina altistaa enemmän, kun menee jokaiseen väliin, mutta sellaista se on. Taisteleva ja uhrautuva pelityyli tulee mulla selkäytimestä. Yleensä se on myös niin, että jos sä menet sinne väleihin ottamaan iskuja vastaan, niin se ei satu niin paljon kuin että menisit sinne pelkäämään, hän huomauttaa.

Björninen on terävimmässä kärjessä myös joukkueen rikkoutuneiden mailojen tilastossa. Tuoreimmassa muistissa on viikon takainen Lukko-Pelicans-kamppailu, jossa keskushyökkääjän työkalu katkesi pelin tärkeimmässä aloituksessa pelin lopun alivoimalla. Björnisen voimakkaasta aloitustyylistä on informoitu myös mailavalmistajaa.

- Olemme lähettäneet CCM:lle sellaista pyyntöä, että meikäläiselle voisi tehdä vähän kestävämpää vartta. Sieltä sanottiin, että kyllähän se onnistuu, Björninen nauraa.

- On niitä silti mennyt tällä kaudella melko paljon. Viime kaudella meni yhteensä ainakin 30. Olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota aloittamiseen, mutta eihän niihinkään voi mennä varomaan, ettei maila menisi poikki.

Tärkeä tammikuu

Björninen kertoo, että itseluottamus on kunnossa, vaikka joulukuun kymmenen kamppailua eivät tuoneet hänen pistetilastoonsa yhtään merkintää. Marraskuun yhdeksässä pelissä syntyi pisteet 2+4=6.

- Pisteitä ei ole viime aikoina tullut, mutta olen pelannut pelillisesti hyvin, ja ollut pelin ytimessä. Täytyy olla kärsivällinen, kuten olen sanonut koko ajan. Ei tämä kehittyminen ole mikään lyhyt prosessi. Joillakin se ottaa vähemmän ja joillain enemmän aikaa. Pelillinen tasaisuus on löytynyt tällä kaudella, mihin voi olla tyytyväinen.

Pelicansin vuosi käynnistyy tiistaina kotiottelulla KooKoota vastaan. Kiireinen tammikuu tietää lahtelaisille 11 kamppailua, joista peräti kahdeksan on kotipelejä. Joukkue on tällä hetkellä kuudentena ja kiinni viimeisessä suorassa puolivälieräpaikassa.

- Sehän kuulostaa hyvältä, että pelataan paljon kotona. Tammikuu on erittäin tärkeä, se määrittää suuntaa loppukaudelle. Sitä kohti mennään, että ollaan 60 pelin jälkeen kuuden parhaan joukossa. Tästä pitää kuitenkin vielä parantaa, tämä ei riitä mihinkään. Koko joukkueen pitää ottaa vielä yksi steppi eteenpäin, "Hanu" laskelmoi.

Turkoosipaidoilla on tiistaina revanssin paikka, sillä KooKoo haki edellisellä kerralla Lahdesta täyden potin kahdella viime hetken läpiajomaalilla.

- Se oli ikävä päätös, mutta ei sitä enää kannata muistella. Nyt on uusi peli ja uusi päivä – lähdetään makselemaan kalavelkoja. Laitetaan voitolla vuosi käyntiin.

Liput Pelicans - KooKoo -otteluun tästä.

Teksti: Aleksi Salonen